La Simbiosi Industrial com a eina clau de l’Economia Circular.

Amb la finalitat de difondre el concepte de simbiosi industrial, el departament de Gestió de processos i sostenibilitat d’AIDIMME ha participat en diferents esdeveniments organitzats durant el mes de març passat i abril.

En el marc del Dia Mundial de l’Enginyeria per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, (4 de març) es va celebrar el V Fòrum Enginyeria i Societat, en el qual va participar Alicia Pérez Torres, Cap del departament de Gestió de Processos i Sostenibilitat d’AIDIMME, com a experta en Simbiosi Industrial en la Taula sectorial de l’Enginyeria Valenciana. Després de l’explicació del concepte així com les eines en les quals està treballant l’institut, va finalitzar la seua intervenció ressaltant la importància de les associacions empresarials com a agents tractors per a la implantació de la Simbiosi Industrial i presentant a Cristina Plumed, Presidenta de l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM), com a exemple d’associació innovadora en la implantació d’aquestes iniciatives en les empreses de la zona.

AIDIMME, a més va participar en la “Setmana de l’emprenedoria i la responsabilitat social en l´Horta Nord” realitzada el 8 de març a Alboraia. Lucía Jordá, tècnic especialista del Departament de Gestió de Processos i Sostenibilitat d’AIDIMME, va introduir el concepte de Simbiosi Industrial i va donar a conéixer les eines i recursos que AIDIMME posa a la disposició de les empreses industrials en aquesta matèria, així com de forma més general, en economia circular.

Lucía va posar l’accent en la plataforma desenvolupada de simbiosi industrial “simbiosisindustrial.aidimme.es” que facilita l’establiment de sinergies entre empreses i va presentar les eines desenvolupades “CIRCULARITZA i CIRCULATOOL que permeten mesurar el nivell de circularitat de les empreses del sector metall i moble.

A la fi de març es va realitzar un webinar en línia, específic per a les empreses pertanyents a ASECAM, sobre l’ús d’INSYLAY amb la finalitat de les empreses pogueren utilitzar l’eina com a mitjà que facilita la detecció de sinergies entre empreses.

Per a finalitzar el primer quadrimestre de l’any, Alicia Pérez va participar en #encuentrosiambiente a Paterna, en la jornada sobre “el repte de la gestió de residus i l’economia circular en les quals es va parlar dels esforços i l’evolució realitzada per les empreses per ser sostenibles i la necessitat d’unir esforços entre les administracions públiques, associacions i federacions empresarials per a potenciar la col·laboració entre les empreses i aconseguir així parlar a mitjà termini de processos circulars tangibles. “Estem en el bon camí, però encara queda molt per fer. Hem d’aprofitar la gran oportunitat que ens brinda la simbiosi industrial per a aconseguir la implantació de l’economia circular”