Simbiosi industrial i territori: primera trobada de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana.

L’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana organitza la primera trobada especialitzada sobre Simbiosi i territori, amb participació de sectors empresarials, representants de l’administració pública i centres tecnològics. AIDIMME, que participa en el Comité de Coordinació, va presentar en la trobada els primers resultats de l’estudi diagnòstic realitzat per a conéixer la situació de partida en la indústria valenciana.

1a trobada de Simbiosi Industrial

El 4 de maig es va produir la 1a Trobada anual de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana, celebrat en la seu de la CEV (Confederació Empresarial Valenciana), organitzada per AIDIMME i en col·laboració amb IVACE, CEV, Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana i REDIT.

Per primera vegada, s’organitzava aquesta trobada que té per objectiu la promoció de la Simbiosi Industrial entre les empreses. En particular, la trobada tenia per lema “Simbiosi i territori”, atés que les accions de l’Observatori en 2022 estan orientades a acostar aquest concepte a les empreses i entitats a nivell local. Per a això, les activitats es realitzaran en diferents comarques valencianes, donada la importància que té la implicació de diferents entitats locals per a l’impuls d’iniciatives de Simbiosi Industrial.

El programa de la trobada va comptar amb la inauguració de Rafael Climent, Conseller d‘Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; Vicente Lafuente, Vicepresident i President de la Comissió d’Indústria de la CEV; Pau de Gràcia, President de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Alcoi, i Vicepresident del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana; i Fernando Saludes, President de REDIT i d’AIDIMME.

D’esquerra a dreta: Fernando Saludes (President de REDIT i d’AIDIMME), Vicente Lafuente (Vicepresident i President de la Comissió d’Indústria de la CEV), Rafael Climent (Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball) i Pau de Gràcia (President de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Alcoi).

A continuació, Vicente Sales, Subdirector d’AIDIMME, va presentar els resultats de la primera fase de l’estudi sobre la situació de la Simbiosi Industrial en les empreses (es poden consultar els resultats ací). Aquests resultats reflecteixen que el grau de coneixement del concepte és encara incipient entre les empreses. A més, la Simbiosi Industrial sol confondre’s amb altres conceptes relacionats amb la sostenibilitat, com per exemple l’Economia Circular. Posteriorment, va tindre la paraula Montserrat Ambrós, Gerent de l’Associació d’Empresaris Bufalvent, de Manresa, qui va presentar un dels casos d’èxit més paradigmàtics de simbiosi empresarial a nivell nacional. La integració d’objectius i la posada en marxa d’iniciatives com un observatori propi, una oficina de sinergies i una comunitat energètica, entre altres.

Montserrat Ambrós, Gerent de l’Associació d’Empresaris Bufalvent, de Manresa

La trobada va avançar amb una taula debat moderada per Javier Cabedo, President de la Comissió d’Assumptes Comarcals de la CEV. Els participants van oferir perspectives complementàries sobre les possibilitats i dificultats per al desenvolupament de projectes en la Comunitat Valenciana. En el debat van participar Cristinta Plumed, Presidenta de l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM); José Ángel Hernández, Tinent-Alcalde i Consejal d’Hisenda, Activitats i Foment Econòmic de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria; Miguel Catalán, Director Tècnic de l’empresa MAINCER; i Enrique Añó, Responsable de l’Àrea de Processos i Productes Sostenibles d’AIJU. El debat va permetre aprofundir en la realitat de cadascuna de les entitats participants, posant de manifest la necessitat de conjuminar punts de vista. Jordi Sebastiá, Director de Relacions Externes d’IVACE, va resumir les principals conclusions del debat. La trobada va ser clausurada per Júlia Company, Directora General d’IVACE.

Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana

IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial) impulsa la posada en marxa de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana (OSICV) per a la promoció i desenvolupament de solucions de Simbiosi Industrial entre les empreses industrials valencianes. AIDIMME, Institut Tecnològic, forma part del Comité de Coordinació de les activitats de l’OSICV, juntament amb IVACE, REDIT, CEV i Consell de Cambres.

Per a rebre informació periòdica REVALORITZA, si hi ha qualsevol dubte contactar amb simbiosindustrialcv.ivace@gva.es