La Comunitat Valenciana participarà en un estudi de l’OCDE sobre economia circular

La Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada per a participar en l’estudi que realitza l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) sobre economia circular a nivell internacional. La invitació s’ha produït en el marc de les xarxes de cooperació i intercanvi sorgides des de la incorporació de la Comunitat Valenciana en el grup d’Iniciatives de Ciutats i Regions Circulars europea (CCRI, per les seues sigles en anglés), de la Comissió Europea, a iniciativa de la Generalitat Valenciana a través de IVACE. En conjunt, la xarxa CCRI compta amb trenta-set ciutats i regions europees participants, així com amb altres entitats associades com el Banc Europeu d’Inversions i l’OCDE.

La Comunitat Valenciana va sol·licitar la seua entrada en la xarxa CCRI en 2022. Entre altres iniciatives valencianes en matèria de circularitat, es va valorar el paper d’impuls i promoció realitzat des de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana. Així, la Comunitat Valenciana es va incorporar a la xarxa com a regió europea amb iniciatives d’economia circular. En 2023, a més, la regió va començar a participar en el grup de treball especialitzat en simbiosi industrial de la xarxa CCRI. En conjunt, tot això ha motivat l’interès de l’OCDE per a comptar amb la regió en el seu estudi internacional.

L’estudi de l’OCDE es realitzarà en 2024 i en ell participen deu ciutats i regions europees on ja existeixen iniciatives d’economia circular. L’estudi implicarà els principals actors polítics, econòmics i socials de la Comunitat Valenciana en matèria d’economia circular, i comptarà amb una missió de l’OCDE a la Comunitat Valenciana cap a la meitat de l’any. Les conclusions de l’estudi facilitaran diagnòstics i propostes de solucions que recolzen les polítiques de transició per a passar d’una economia lineal a una circular.

En el marc de la Primera Conferència General de la xarxa CCRI celebrada a Brussel·les al novembre, l’Excm. Sr. Felipe Javier Carrasco Torres, secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, va confirmar el compromís de la Comunitat Valenciana amb l’estudi de l’OCDE, en una trobada amb representants de la Comissió Europea i la pròpia OCDE.

Excm. Sr. Felipe Javier Carrasco Torres, Secretari Autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum (dreta de la imatge); Irene Beleña, Dinamitzadora I+D i consorcis europeus en AIDIMME Institut Tecnològic (esquerra); Ander Eizaguirre, analista de polítiques, i Oriana Romano, cap de la unitat de governança de l’aigua i economia circular, de l’OCDE (al centre), a Brussel·les el passat mes de novembre.

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb OSICV.