IVACE i AIDIMME visiten l’ecosistema de Simbiosi Industrial de Manresa

En el marc del projecte de l’Observatori de la Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana, el passat 19 de gener va tindre lloc una missió exploratòria a la ciutat de Manresa amb la finalitat de conéixer de primera mà un dels primers ecosistemes de simbiosi industrial desenvolupats a nivell nacional.

El projecte “Manresa en simbiosi” es va iniciar l’any 2015 i el seu objectiu era implementar en el polígon Bufalvent de Manresa el primer projecte de Simbiosi Industrial a Catalunya. Des de l’any 2015 s’està treballant en actuacions de millora i modernització tecnològica. Des de llavors i gràcies a la dinamització de l’associació d’empresaris de Bufalvent s’han posat en contacte a diferents indústries i entitats, perquè passen a formar part d’una xarxa de connexions i intercanvis on es busquen i posen en funcionament solucions innovadores, amb la finalitat de valorar materials, residus, energia, aigua, experiència, espais, logística, etc facilitant la transició cap a una economia circular.

Els integrants de la missió van ser representants de l’IVACE: Júlia Company, Directora General de l’IVACE, Jordi Sebastià, Director de relacions externes de l’IVACE i representants de AIDIMME: Vicente Sales, Subdirector de AIDIMME, Alicia Pérez, Responsable del Departament de Gestió de processos i sostenibilitat de AIDIMME i Lucía Jordá, tècnic del mateix departament. Tots ells van ser rebuts per Monserrat Ambrós, Gerent de les Associacions d’Empresaris dels Polígons Bufalvent, Pont Nou, Trullols i els Dolors de Manresa.

La missió va iniciar amb una visita al Parc Ambiental de Bufalvent de la mà de Ricard Jorba, gerent de l’entitat. El Parc Ambiental de Bufalvent és una entitat molt activa i participativa en diferents activitats d’economia circular en la zona. En aquesta primera part de la visita van participar Montserrat Ambrós, Montserrat Rico, tècnica del Servei Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona i Begoña Cubo tècnica responsable de Poligons Ajuntament de Manresa.

Després de la visita al Parc Ambiental, es va preparar una breu visita a la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, on es va poder apreciar la riquesa històrica de la zona. Posteriorment, va tindre lloc una recepció institucional a l’Ajuntament de Manresa per a l’intercanvi d’experiències i impressions en matèria de simbiosi industrial i sobre l’experiència en la implantació de la llei valenciana de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana.

La recepció per part de Manresa va estar formada per la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats Núria Masgrau, la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a la Catalunya Central Maria Teresa Clotet, presidents dels associacions empresarials de Manresa, tècnics de la Diputació de Barcelona i del propi Ajuntament de Manresa i el director tècnic de Eurecat.

Per a finalitzar la missió, en la seu de l’Associació d’Empresaris del Polígon Bufalvent es van donar a conéixer els dos projectes de simbiosi industrial que actualment estan en marxa.

En primer lloc es va presentar la xarxa de calor liderada per Aigües de Manresa, la finalitat de les quals és l’aprofitament de la calor generada en el Parc Ambiental de Manresa per les empreses o entitats situades en el polígon Bufalvent i en els seus voltants.

En segon lloc es va presentar la Comunitat energètica empresarial “Manresa Il·lumina”, que s’ha creat recentment i està formada per 31 empreses, i que pretén iniciar la seua activitat instal·lant un plaques solars en les teulades de les empreses per a compartir la producció d’energia entre elles, així com uns altres possibles serveis.

La missió va finalitzar amb èxit, permetent l’intercanvi d’experiències en la temàtica amb la finalitat d’enriquir i promoure les actuacions previstes de simbiosi industrial en el sector industrial de la Comunitat Valenciana.

Visita al Parc Ambiental
Explicació de projectes de Simbiosi per part de tècnics de l’Associació Bufalvent